Четвер, 28 Березня, 2024

А вибори-то подорожчали: грошова застава у Кривому Розі

Новий Виборчий кодекс, який вступив в силу, значно підвищує розмір застави для кандидатів і партій на виборах всіх рівнів. Особливо помітно це позначилося на тих, хто буде мітити в мери в великих містах. Так в Кривому Розі розмір застави складе 926 тисяч гривень, для Дніпра понад один мільйон, а для Києва – чотири мільйони гривень. Більш детально читайте на kryvyi-rih-yes.

Нова формула підрахунку

З 1 січня цього року вступив в силу новий Виборчий Кодекс, який підписав Президент Зеленський. Оновлений документ налічує безліч змін, серед яких і збільшення розміру застави для кандидатів до рад на всіх рівнях. Згідно із законом партія, яка висунула кандидатів у депутати, і кандидати повинні внести в безготівковому порядку на рахунок Центральної виборчої комісії спеціальний грошову заставу. Він повертається на рахунок партії і кандидатів, у випадку перемоги на виборах і коли партія отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів.

Починаючи з 2020 року, розмір застави значно виріс. Зміни в документі торкнулися і формули розрахунку застави для кандидатів. Так розмір його збільшився рівно в 10 разів. Якщо в попередній формулі потрібно було внести чотири мінімальних заробітних плати на кожні сто тисяч виборців, то зараз така кількість зарплат розраховуються на кожні 10 тисяч виборців.

Нова формула актуальна для кандидатів в мери в обласних центрах і містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше. А також партій, які будуть реєструвати свої списки для обласних рад, міських рад в обласних центрах, в столиці і містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше.

застава

Доведеться платити більше

Таким чином, найдорожче участь у виборах обійдеться кандидатам з Києва, – це 4 005 000 грн., а на минулих виборах кандидат в столичні заходи повинен був внести 104 000 грн. У Дніпрі розмір застави для участі у виборах міського голови виріс до 1 398 000 грн., а був близько 38 000 грн. Найменше заплатять за участь в Ужгороді – близько 170 000 грн., а не як раніше 4500 грн.

У Кривому Розі, щоб позмагатися за крісло мера, необхідно буде внести заставу сумою в 926 000 грн. Тоді як у 2015 році він становив 25 000 грн., при зареєстрованих 517 тисячах виборців. Відповідно збільшився грошову заставу на реєстрацію партійних списків в містах. Він розраховується за аналогічною формулою.

А ось для реєстрації списків до облрад сума застави також сильно зросла. Лідирує в цьому плані Дніпропетровська область. Там претендентам в депутати заставу обійдеться приблизно в 4 670 000 грн. А дешевше це буде коштувати в Чернівецькій області – близько 1 280 000 грн.

Вважається, що таке збільшення суми внесення застави, будуть свідчити про серйозність намірів кандидатів, які братимуть участь у місцевих виборах. До того ж передбачається, що таке рішення буде працювати проти випадків реєстрації кандидатів-клонів, які використовувалися для відтягування на себе кількості голосів реальних учасників передвиборної гонки. Але по суті, ті, хто володіє величезними коштами, зможуть скористатися цією схемою, незважаючи на підвищення розміру застави. Разом з тим, можливість кандидата внести таку суму, буде говорити про його фінансової спроможності, а не про його популярності серед виборців.

.,.,.,.